Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανεμόμυλοι στη Μύκονο.

Το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε ώστε να ερευνήσει, να καταγράψει, να μελετήσει και να προστατέψει τους ιστορικούς μύλους που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και των συγγενών παραδοσιακών συστημάτων. Δραστηριοποιείται ώστε να δημιουργηθεί σχετικό αρχείο και κέντρο τεκμηρίωσης, να εξειδικευτεί επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό και να δημιουργηθεί σχετικό μουσείο της ιστορίας των μύλων. Επίσης μέσα στο φάσμα των στόχων του είναι η οργάνωση τοπικών και διεθνών συναντήσεων, εκθέσεων, εκδόσεων, η παραγωγή ταινιών και άλλων δραστηριοτήτων, που θα προβάλουν τα παραδοσιακά και παραγωγικά αυτά κτίσματα που απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση ή με την εμπορευματικό - τουριστική αλλοίωσή τους.[1][2][3]

Περιγραφή έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατηγοριοποίηση των μύλων είναι ένας στόχος του Ινστιτούτου που γίνεται σύμφωνα με την κινητήρια δύναμη (χειρόμυλοι, ανθρωπόμυλοι, ζωόμυλοι, ανεμόμυλοι, νερόμυλοι κλπ.), με το παραγόμενο προϊόν (αλευρόμυλοι, ριζόμυλοι, μπαρουτόμυλοι, ζαχαρόμυλοι, ελιόμυλοι ταμπακόμυλοι κλπ.), με το μηχανικό τμήμα που κινούν (σύνθλιψης, αποφλοίωσης, πριονίσματος, αλέσματος, τριβής, τεμαχισμού κλπ.) αλλά και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τον περιβάλλοντα χώρο τους.[4] Επίσης στόχος του είναι να ενημερώνει το κοινό μέσω της έκδοσης σχετικών βιβλίων, ερευνών, οργανώνοντας επιστημονικές συναντήσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για λιοτρίβια και ανεμόμυλους, δημιουργώντας εξειδικευμένη σε θέματα μυλολογίας βιβλιοθήκη αλλά και μέσω των επίσημων ιστοσελίδων του. Επίσης έχει σαν στόχο να επιδείξει σημαντικό έργο με συνεργασίες του με αντίστοιχους φορείς. Έχει λειτουργήσει συμβουλευτικά σε αναστηλώσεις ανεμόμυλων στη Σαντορίνη αλλά και δημιουργώντας εκπαιδευτικό υλικό [5] σχετικά με την αποκατάστασης του νερόμυλου «Κυριμογιάννη» στην Επισκοπή Μυλοποτάμου Νομού Ρεθύμνης.[3]Δεν υπάρχει άλλο μουσείο στην Ελλάδα που να ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο και οι επισκέπτες του έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τα διάφορα είδη μύλων, τους τρόπους λειτουργίας και την ιστορία/εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου.[6]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπίτι με τις Καρυάτιδες
Ασωμάτων 45, Ψυρρή

Ιδρύθηκε το 1996[5] και στεγαζόταν στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου 28.[1] Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.τ.Ε.Μ. αποτελούσαν οι: Στέφανος Νομικός (αρχιτέκτονας, πρόεδρος), Παναγιώτης Καμηλάκης (ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αντιπρόεδρος), Μαρία Γρυπάρη (αρχιτεκτόνισσα του ΥΠΠΟ, γενική γραμματέας), Βασιλική Οικονόμου (αρχιτεκτόνισσα του ΥΠΠΟ, ταμίας), Εφη Καρπονίδη - Δημητριάδη (αρχαιολόγος - λαογράφος, πρόεδρος του δικτύου PACT - EURETHNO του Συμβουλίου της Ευρώπης, ειδική γραμματέας)[7]. Το αντικείμενο του Ινστιτούτου, το οποίο σήμερα αριθμεί περισσότερα από 222 τακτικά μέλη (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, πολιτικούς μηχανικούς κ.ά.) σχετίζεται άμεσα με το Υπουργείου Πολιτισμού και είναι μέλος του T.I.M.S. (The International Molinological Society) .[3] [8]Το 2005 στεγαζόταν σε κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Αγ. Ασωμάτων 33, στου Ψυρρή μέχρι την βίαιη αποβολή του από το κτίριο στις 30.10.2009.[2] Σήμερα στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της Οδού Ασωμάτων 45, στου Ψυρρή στην Αθήνα.[9]

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Τεύχος 2062 Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ (2 Αυγούστου 1999). «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΥΛΩΝ Επιστημονική συνάντηση για μύλους». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 «Διακοπή λειτουργίας Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων». 13 Νοεμβρίου 2009. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Δίκτυο μουσείων και πολιτιστικών φορέων Αθηνών». Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2015. 
  4. «Εισαγωγικά στοιχεία - Μεθοδολογίες κατάταξης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2015. 
  5. 5,0 5,1 Τεχνολογία Τεύχος 9, Ενημερωτικό δελτίο πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος Ελληνικής τράπεζας βιομηχανικής ανάπτυξης. Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. 1999. σελίδες 87, 93. 
  6. «OpenWalk Athens 4: Μικρά Μουσεία της Αθήνας». 28 Οκτωβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Σεπτεμβρίου 2015. 
  7. «Για χάρη των μύλων». 2 Απριλίου 1997. 
  8. «Το καταστατικό του Σωματείου Ι.τ.Ε.Μ.». 8 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. 
  9. Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (10 Ιανουαρίου 2011). «Μερική ανάκληση και παραχώρηση χρήσης ακινήτου, επί της οδού Αγ. Ασωμάτων 45».